Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az árnyékpárt
  2007-04-12 04:47:01, csütörtök
 
   
  Az árnyékpárt
2007-04-12 00:50:24 elnök

Elemzés az RMDSZ-ről, melynek politikai túlélése az erőforrásokhoz való hozzáférés képességétől függ. Cristian Pîrvulescu politológus, az Országos Politikatudományi és Közigazgatási Főiskola (SNSPA) politikatudományi karának dékánja Romániában.

Cikke a Cotidianul román napilap április 4.-i számában jelent meg. Jó tíz év óta az RMDSZ diszkréten, de hatékonyan ott állt az összes kormányzat árnyékában. Létezésének első korszakát a nyílt ellenzékiség jellemezte, de a politikai váltógazdálkodás játékai a magyar alakulatot az egyetlen állandó kormányzati szereplővé változtatták.
Az együttműködésre való hajlandóság már 1994-ben megjelent, mikor megalakult a Kisebbségi Tanács, de az RMDSZ szerepe lényegessé majd az 1996-os elnök- és kormányváltás után vált. [A szervezet] mindvégig a Demokratikus Konvenció (CDR) koalíciós tagja volt, majd 2000-től lelkiismeretesen, de csak kívülről támogatta a PSD-kormányt, ám az összes elérhető engedményt megszerezte 2004-ben, miután Adrian Năstase elnökjelöltségét támogatta - beleértve a választások második fordulóját is -, [a szervezet] szövetségest váltott, lehetővé téve a PNL-PD pártszövetség kormányalakítását.
És most, mikor a PNL elvált a PD-től, az RMDSZ az előbbivel szövetkezik a kisebbségi kormányzás kalandjában, melyet az elmúlt hetekben kritikával illetett.

Ebből a szempontból nézve a romániai magyar közösség politikai képviseletének fejlődése eltér a román többségétől.
A romániai demokrácia lassú, néhol szakadozott fejlődése az RMDSZ-t a demokratikus folyamatok garanciájává tette.

A romániai posztkommunista politika hullámzó irányvonala a konszenzusos demokrácia azon típusának biztosított előnyt, melyben a magyarok politikai szervezete vált a mérleg nyelvévé.

Románia uniós csatlakozása után megváltozhat az RMDSZ privilegizált szerepe a román politikai élet színpadán.

Elképzelhető, hogy ugyanaz történik a romániai politikában is, mint a 2004-ben csatlakozott Szlovákiában. A 2006-os választások után a magyaroknak távozniuk kellett a kormányból, sőt az új, szocialista-nacionalista többség támogatta a magyarellenes kurzust is. És annak ellenére, hogy a szlovák szocialista pártot, a Smert (Irány) felfüggesztették - de nem zárták ki - az európai szocialistákat tömörítő pártból, Európa reakciója olyan volt, mintha mi sem történt volna.

És most Romániában, mikor a politikai válság aktuális kitörésének hatásait nézve elsősorban az újpopulizmus számára előnyös, a történet megismétlődhet.

Paradox módon a dolgok jelenlegi állása ismét az RMDSZ-t hozza helyzetbe.
Hosszú időn át a szervezet jól temperált pluralizmusa eltompította a különbségeket és eltüntette a konfliktusokat.
2001 után, a PSD-vel való együttműködés miatt a magyar-magyar politikai viták új, személyi vagy ideologikus árnyalatokkal színeződtek.

Az MPSZ megjelenése veszélyeztette az RMDSZ hegemóniáját, illetve a Székely Nemzeti Tanács pontosan a magyar szervezet alapját képező filozófiát támadta: az etnikai érdekek egységes képviseletét.

Az RMDSZ alapvetően homályos jellegű ideológiáját kritika érte, szövetségi berendezkedését megkérdőjelezhetőnek, idejétmúltnak találták.
Az RMDSZ autoriter ernyője alatt mozdulatlanná fagyott a romániai magyar politikai szcéna.

Az új nacionalista kitörés és a neopopulista veszély újralegitimálja az RMDSZ törekvéseit, továbbá az állandó kormányzati jelenlét előnyöket biztosít, illetve hozzáférést olyan erőforrásokhoz, melyekből a székely megyék is kezdenek profitálni.

Az utóbbi évek infrastrukturális befektetései részben az RMDSZ-es stratégia középtávú előnyeit is bizonyították. A "nemzeti megmentési frontos" stratégia és Markó Béla " a legrégebben funkcióban levő politikai vezető " folyamatos szereplése szervezeti stabilitást biztosított az RMDSZ-nek.

Noha a politikai változások hiánya a szervezeten belüli oligarchizáló irányzatot erősítette, az identitásra alapozó, autonomista mozgalmak - mint a Székely Nemzeti Tanács - offenzívája nyomán az RMDSZ politikai túlélése az erőforrásokhoz való hozzáférés képességétől függ.

A romániai magyar társadalom egy részének - akárcsak a magyar társadalom bizonyos szeletének - radikalizálódása nyomán az RMDSZ előtt két megoldás áll: vagy részt vesz a kormányzásban és biztosítja a közjavak és magánelőnyök terjesztését szavazói bázisa számára, vagy alkalmazkodik a trendhez és radikalizálja diskurzusát, ám a kormányzati játéktéren kívül maradva.

Mindeddig a pragmatizmus győzött.

Noha az Európai Néppárt (EPP-ED) tagja, az RMDSZ-ben nincsenek doktrínákkal kapcsolatos komplexusok.

De a szocialistákkal való bukaresti és budapesti együttműködés feszültté tette a kapcsolatokat az EPP-testvérpárttal, a Fidesszel, mely nyíltan támogatta az MPSZ-alternatíva felépítését. Ezért az RMDSZ - akárcsak a többi tomániai parlamenti párt - mozgástere behatárolt.

A magyar szervezet elkerülhetetlenül bármelyik kormányzat árnyékpártjává válik. Máskülönben azt kockáztatja, hogy a centrumból a szélsőség fele sodródik, és aztán lassan megszűnik létezni.

http://www.fideszbp20.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: radikalizálódása, elnökjelöltségét, váltógazdálkodás, felfüggesztették, lelkiismeretesen, berendezkedését, együttműködésre, posztkommunista, szocialistákkal, újralegitimálja, testvérpárttal, erőforrásokhoz, veszélyeztette, megismétlődhet, szocialistákat, képviseletének, konfliktusokat, árnyékpártjává, radikalizálja, alkalmazkodik, kormányzásban, oligarchizáló, mozdulatlanná, különbségeket, magyarellenes, privilegizált, együttműködés, árnyalatokkal, pártszövetség, idejétmúltnak, kormányváltás, bizonyították, kapcsolatokat, közigazgatási, nacionalista, eltompította, erőforrásokhoz való, összes kormányzat, nyílt ellenzékiség, politikai váltógazdálkodás, magyar alakulatot, egyetlen állandó, együttműködésre való, 1996-os elnök-, összes elérhető, választások második, előbbivel szövetkezik, kisebbségi kormányzás, elmúlt hetekben, szempontból nézve, romániai magyar, román többségétől, Cristian Pîrvulescu, Országos Politikatudományi, Közigazgatási Főiskola, Kisebbségi Tanács, Demokratikus Konvenció, Adrian Năstase, Székely Nemzeti Tanács, Markó Béla, Európai Néppárt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Volt egy...  Facebookon kaptam  Emlék  Két tekintet van  György napra  Facebookon kaptam  Alakot vált...  A Föld napja  Életművészet  Az udvariasság alapja: önismer...  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Különös!  William Shakespeare idézet  György napra  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Viharban csak az a fa marad ál...  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  A fák lelke  Két tekintet van  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  802 esztendeje, 1222. április ...  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Az elfogadásnak...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Különös!  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alakot vált...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Volt egy...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Gondolatok az életről és szere...  A Gömb  Facebookon kaptam  Az udvariasság alapja: önismer...  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Föld napja április 22  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Az idő elsodorja létezésünk  A végzet az  Életművészet  Jó éjszakát  Tehetségtelen gyerek nincs.  Beney Zsuzsa - Sirató  Ázzal aki csak szép  A hét szűk esztendő  Amit átélünk,  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Alvó cica 
Bejegyzés Címkék
erőforrásokhoz való, összes kormányzat, nyílt ellenzékiség, politikai váltógazdálkodás, magyar alakulatot, egyetlen állandó, együttműködésre való, 1996-os elnök-, összes elérhető, választások második, előbbivel szövetkezik, kisebbségi kormányzás, elmúlt hetekben, szempontból nézve, romániai magyar, román többségétől, romániai demokrácia, demokratikus folyamatok, romániai posztkommunista, konszenzusos demokrácia, magyarok politikai, mérleg nyelvévé, román politikai, romániai politikában, 2004-ben csatlakozott, 2006-os választások, magyaroknak távozniuk, magyarellenes kurzust, szlovák szocialista, európai szocialistákat, politikai válság, újpopulizmus számára, történet megismétlődhet, dolgok jelenlegi, magyar-magyar politikai, magyar szervezet, etnikai érdekek, neopopulista veszély, állandó kormányzati, székely megyék, utóbbi évek, legrégebben funkcióban, politikai változások, szervezeten belüli, identitásra alapozó, magyar társadalom, kormányzati játéktéren, pragmatizmus győzött, szocialistákkal való, többi tomániai, szélsőség fele, radikalizálódása, elnökjelöltségét, váltógazdálkodás, felfüggesztették, lelkiismeretesen, berendezkedését, együttműködésre, posztkommunista, szocialistákkal, újralegitimálja, testvérpárttal, erőforrásokhoz, veszélyeztette, megismétlődhet, szocialistákat, képviseletének, konfliktusokat, árnyékpártjává, radikalizálja, alkalmazkodik, kormányzásban, oligarchizáló, mozdulatlanná, különbségeket, magyarellenes, privilegizált, együttműködés, árnyalatokkal, pártszövetség, idejétmúltnak, kormányváltás, bizonyították, kapcsolatokat, közigazgatási, nacionalista, eltompította, pluralizmusa, magánelőnyök, ellenzékiség, demokratikus, változtatták, képességétől, hegemóniáját, szlovákiában, képviseletét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1484
  • e Hét: 6992
  • e Hónap: 15596
  • e Év: 51537
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.